geschiedenis

De Zottenmuur

De huidige ‘Zottenmuur’ met alle naamplaatjes van de Koningsparen.

In 1976, op voorstel van toenmalig Schepen van toerisme Germain Derouck, werd op een vrije gevel bovenaan de Oudevestingsstraat, 19 personages uit het Bommelsgebeuren aangebracht. Voor de realisatie en compositie werd beroep gedaan op kunstschilder en Folk-art artiest Jacques Vandewattyne (1932-1999).

De figuren zijn uit polyester en de muur kreeg de officiële naam van : DE ZOTTENMUUR. In 1988 moest ‘de muur’ noodgedwongen verhuizen naar een andere plaats. Al vrij vlug kon het stadsbestuur over een gevel in dezelfde straat, hoek Oude Vestingsstraat / Elzeelsesteenweg beschikken. In Ronse bekend als ’t Spillegem’ de Ronsische wijk waar Ephrem Delmotte geboren en opgegroeid is.

Op de Zaterdagmorgen van de Bommelsfeesten van 1989 werd de huidige Zottenmuur ingehuldigd. In december 1995 werden alle namen van de gewezen Koningsparen op de Zottenmuur bevestigd en vanaf 1996 starten de Bommelsfeesten er jaarlijks, de Zaterdagmorgen om 1Ou, onder trompetgeschal. Nadien bevestigt het Koningspaar hun naamplaket onder het spelen van Het Lied der Bonmos. Na deze openingsplechtigheid vertrekt vrijwel onmiddellijk van daar de ‘ochtendstoet’ naar het station , voor de hulde aan het beeld ‘den Bonmo’ om vervolgens aan te komen op de Grote Markt aan het podium voor het stadhuis.